Jack Martin Händler

Jack Martin Händler 1947-ben született Pozsonyban. Szülővárosa zeneakadémiáján tanult hegedűt Jan Skladany tanítványaként, valamint a Moszkvai Konzervatóriumban, ahol egyike volt David Oistrach utolsó diákjainak. Tanulmányai után Csehszlovákiában koncertezett, majd Európa-szerte is. Egyik legmeghatározóbb élménye volt ekkoriban Chatschaturian hegedűkoncertje, melyet a Szlovák Filharmonikus Zenekarral a zeneszerző dirigálásával játszott el 1975-ben egy nyári zenei fesztiválon, Trenčianske Teplice-ben és Piešťany-ban. 1978-ban aztán áthelyezte székhelyét Németországba, ahol szólista karrierje mellett különböző zenekarokban, többek között a Hamburgi Állami Hangversenyzenekarban is játszott. 1982-ben vált a Bayreuthi Fesztiválzenekar tagjává, ahol 14 szezont végigjátszott, és ahol két koncert alkalmával – 1995-ben Luxemburgban és 1996-ban Wartburg várában – maga vezényelte a zenekart. Händler ezután egyre inkább a vezénylésre koncentrált. 1989-ben megalapította a Solistes Européens Luxembourg zenekart, melynek karmestereként és művészeti vezetőjeként egész Európát és az Egyesült Államokat is beutazta, ahol az ENSZ közgyűlése előtt 2004-ben New Yorkban az Európai Unió tíz új tagállamának csatlakozása alkalmából ünnepi tagállamának csatlakozása alkalmából ünnepi hangversenyt adott.

1994-ben Lord Yehudi Menuhinnal, Dr. Mokryval és Ursula Ballyvel megalapította a „Tribune Internationale des Jeunes Interprètes (Unesco)“ zeneakadémiát (röviden TIJI), mely az zenész-utánpótlás támogatását tűzte ki fő céljául.
A Solistes Européens zenekarból való 2009-es kiválása után a 2004-ben alapított Bruno Walter Musiktage rendezvénysorozat felépítésének és az azonos nevű szimfonikus zenekar, a Bruno Walter Szimfonikus Zenekarnak szentelte figyelmét. Az eredetileg egy fesztivál-elképzelésként született ötlet nyomán született Musiktage egyre inkább Händler további karrierjét és életét meghatározó életfeladattá nőtte ki magát.
Munkásságáért és érdemeiért Jack Martin Händlert számos díjjal jutalmazták, többek között a finn Fehér Rózsa Lovagrenddel, Luxemburg Officier de l’Ordre Grand-Ducal de la Couronne de Chene rendjével, a Médaille d’Or pour le Mérite Européen der Fondation du Mérite Européen kitüntetéssel, Ausztria Tudományért és Művészetért érdemrendjével, valamint Németország érdemrendjével, az Európai Bizottság pedig 2008-ban az Interkulturális Párbeszéd Európai Nagykövetévé, 2009-ben az Innováció és Kreativitás Nagykövetévé nevezte ki. Karrierje során Händler olyan világhírű muzsikusokkal lépett fel, mint Gidon Kremer, Misha Maisky, a Beaux Arts Trio, Gil Shaham, Paul Badura Skoda, Rudolf Buchbinder, Julian Rachlin és Mstislav Rostropowitsch.
Händler művészi önképét nagyban meghatározza, hogy a klasszikus zenére, mint univerzális emberi nyelvre tekint, melynek üzenetét továbbadni egyik legbelsőbb és legfontosabb feladatának érzi. Ebben a hozzáállásban egyszerre köszön vissza a Händler szülővárosa, Pozsony, Budapest és Bécs közötti multikulturális tér öröksége, melyre oly nagy hatással volt a meggyőződéses európaira, Händlerre.